Vés al contingut

+ Informació

La  informació que posem a aquesta pàgina esta pensada per  reflexionar sobre els problemes socials actuals relacionats en la crisi. Els vídeos i articles expliquen des de diferents angles qüestions com el sistema bancari, el poder financer, el neoliberalisme… i tot un conjunt de conceptes  relacionats amb la crisi i les retallades socials. Tot aquest material ens ajuda a comprendre des d’ una perspectiva global els greus problemes actuals dels diferents països europeus i  també de la resta del mon ja que tot aquests mecanismes actuen inclús de forma més intensa  a la resta de països en procés de desenvolupament.

Article del professor Vicenç Navarro que explica les consequències de les politiques neoliberals a  EEUU i Europa

EL FRACASO DEL NEOLIBERALISMO

El dogma neoliberal ha dominado la cultura política, económica y mediática de los países del Atlántico Norte desde la década de los años ochenta del siglo pasado. Tal dogma creía que la crisis actual se debía a un gasto público excesivo que había ahogado con su peso a la economía, privando de fondos y recursos al sector privado imposibilitándolo a que actuara como motor de la economía. Como dijo el “gurú” de los neoliberales, el presidente Reagan, el gobierno (en realidad quería decir el sector público) “no es la solución, sino el problema” (discurso inaugural de su presidencia, enero de 1981). De esta concepción del origen de la crisis se derivaban sus políticas públicas de recortes y austeridad que intentaban reducir el déficit y la deuda pública de los Estados.

Veure article complet:

http://blogs.publico.es/vicenc-navarro/2013/05/07/el-fracaso-del-neoliberalismo/

Aquest video de Gregorio López de ATTAC parla de com les actuals polítiques de austeritat i contenció de l’ inversió pública condueixen a la societat a un retràs econòmic i social sense precedents

Video d’ Ignacio Ramonet, important per entendre les politiques anti socials de l’ actual govern del PP

Reportatge que  clarifica  el paper dels mitjans de comunicació i la utilització del seu poder per crear opinió

Interessant vídeo, molt actual, en què s’explica la crisi econòmica actual, els seus orígens i característiques principals

El professor Antoni Domènech explica que és absurd comparar l’endeutament d’un estat amb el d’una família. En realitat, la capacitat d’endeutament dels estats és molt més gran.

En aquest vídeo Pedro Olalla ens explica com el deute public és un sistema d’esclavitud en les societats modernes

En aquest vídeo Joan Torres comenta el fracàs de les polítiques econòmiques europees

Aquest vídeo ens ensenya com el deute privat es converteix en  deute  públic i l´hem de pagar tots els ciutadans/es

Copiem aquest article on es repassa la situació  a Grècia i es demostra com les continues retallades dels serveis públics només aconsegueixen empobrir més a la població:

Las cifras del rescate griego

 Ignacio Escolar

« #EstamosconGrecia |

Los cirujanos de hierro de la UE y el FMI llevan casi dos años aplicando a Grecia sus recetas de austeridad. Los resultados de esta operación sin anestesia, de este encarnizamiento terapéutico, ahí están. Desde que Grecia fue “rescatada”, el paro se ha duplicado, los sueldos han bajado entre un 20% y un 30%, un 13% de las familias ha perdido todos sus ingresos y la economía no ha parado de menguar. En 2010, el PIB cayó un 3,5%. En 2011, perdió un 5,5% más; ya es el cuarto año de recesión. Los que pueden, los más ricos, están evadiendo el dinero del país: unos 200.000 millones de euros se han fugado a Suiza. Es una cifra equivalente al 60% del PIB.

¿Se ha conseguido al menos contener el déficit público? Tampoco. Desde que la UE –o, más bien, Alemania– es quien manda en Atenas, apenas ha bajado un punto y medio; en 2011 incluso subirá. Es sencillo de explicar: lo que se ahorra con la tijera, se pierde porque los ingresos caen aún más al desangrarse la economía del país.

El último plan de ajuste aprobado el domingo es otra vuelta de tuerca en la misma dirección. Mientras las calles de Atenas ardían y Wall Street suspiraba aliviado, el parlamento griego aprobó un nuevo tijeretazo brutal: despide otros 15.000 funcionarios, reduce un 20% el salario mínimo –de 751 euros a 600 al mes– y recorta las pensiones para ahorrar 3.330 millones de euros. Dicen que no hay dinero para más. No es del todo verdad. El presupuesto militar griego sube en 2012: son 7.000 millones, un 18,2% más que el año anterior. Gran parte de esos fondos servirán para pagar 243 tanques Leopard y dos submarinos U31 a Alemania; o 15 helicópteros y seis fragatas a Francia. ¿Queda claro cuál es la prioridad?

http://www.escolar.net/MT/archives/2012/02/las-cifras-del-rescate-griego.html

A aquest vídeo Pedro Olalla ens explica els problemes de Grècia, dins del context  global de la crisi econòmica provocada pel sistema financer i el sistema bancari. Es molt interessant i ajuda a entendre  perquè els països en crisis  es veuen obligats a sofrir retallades en el sistema públic de prestacions socials, la sanitat i la educació entre altres

Aquest vídeo ens ensenya com un país ric pot empobrir a una país més pobre mitjançant el deute, això que  darrerament sentim a totes les notícies

Aqui podem veure com funcionen els bancs: quins diners tenen i què són els crèdits

Aquest video ens mostra, d’una forma simplificada, com funcionen els crèdits dels bancs…

2 comentaris leave one →
  1. ANA permalink
    23 Mai 2012 6:55 am

    Som d’ una escola pública del País Valencià, i volem samarretes però no trobem l’ enllaç. Com ho fem?

    • plataformaendefensadelescolapublica permalink*
      23 Mai 2012 11:03 am

      Ana, al mateix blog a la columna de la dreta hi ha la sguent informació:
      ENCARREGAR CAMISETES
      – EL PREU DE LES CAMISETES ES DE 8 EUROS+DONATIU
      – EL DONATIU S´UTILITZA PER SUBVENCIONAR LES DESPESES I ACTIVITATS DE LA PLATAFORMA
      – LES CAMISETES S´HAN DE PAGAR QUAN S´ENCARREGAN
      – PER FER LA DEMANDA CONTACTAR EN “MAYCA” ELS DILLUNS A L’ IES CAP DE LLEVANT
      . El telèfon del Cap De Llevant:971353582.
      971351304

Deixa un comentari