Vés al contingut

La vaga indefinida, com a mare i com a docent

7 Octubre 2013

menorcadigitallogo

 

 

 

Rita Teixidor Coll, mare i professora de Secundària

Durant aquestes tres setmanes de vaga indefinida els docents i pares ens hem trobat en situacions mai viscudes abans. Escric aquesta carta per expressar la meva opinió com a mare i com a docent.

Molts pares i mares estem preocupats perquè els nostres fills han estat perdent classes. Estic d’acord que això és una situació caòtica i a mi, com a mare, també m’ha generat molt desconcert. Però em sembla molt pitjor acotar el cap davant de totes les malifetes que està fent aquest govern.

Com a docent, em sento en la responsabilitat d’explicar el què està passant. Em sembla que els pares hem de saber què és el que està fent aquest govern amb el sistema educatiu, amb els nostres fills.  És un govern que actua a cop de decret per passar damunt els Consells Escolars (màxim òrgan de govern d’una centre educatiu on els pares hi esteim representats), desobeeix el Tribunal Superior de Justícia, no escolta la Universitat,  ni els docents, ni els inspectors, ni els pares… Ha expedientat a tres directors de manera completament arbitrària i no ha obert més expedients per motius clarament polítics. I el que més ràbia em fa és que ens volen fer por, amb cartes, amenaces de llistes negres tan de professors que feim vaga, com de pares que no portem els fillets a l’escola, enviant desplegaments policials desmesurats a qualsevol acte on es preveu la presència de samarretes verdes.

Davant tot això, no m’ha quedat més remei que exercir el dret a vaga, per responsabilitat amb els meus alumnes d’aquest any i de tots els que tindré en els cursos vinents. És una situació tensa per a tots i ho sé: els fillets hi surten perjudicats. Jo he pensat molt amb els meus alumnes d’aquest any, de 1r d’ESO, perquè s’han trobat en un començament d’etapa completament caòtic i un institut sense director. I amb els de 2n de Batxiller, que pateixen per la selectivitat (tan prest es normalitzi la situació els professors farem tot el possible per minimitzar els efectes de la pèrdua d’aquests dies).  Però també hem de pensar a llarg termini, amb els que vindran, els que comencen, els que viuran un sistema educatiu molt deteriorat per la manca de recursos i planificació, com els meus fills. Els docents que ens hem implicat de manera activa en aquesta lluita, ho hem fet per responsabilitat i hem perdut no només doblers; també hem patit un desgast emocional de veure com a més de no fer classes (que és el que més ens agrada),  ens hem passat moltes hores en assemblees, pensant quina seria la millor decisió en cada nova situació que ens trobàvem i si perdien o no el suport dels pares. Sempre hem pres decisions pensant en quina era la millor per acabar el conflicte abans, i pensant amb els alumnes i pares. De ver, us hem tingut present en tot moment.

Com a mare, entenc perfectament que el que voleu és que la situació es normalitzi però també heu de saber que la situació no l’hem creada els docents. És aquest govern insensible i manipulador que ens ha abocat a aquesta situació. Fa tres setmanes que dura la vaga, però sapigueu que el govern va tardar 8 dies en iniciar les negociacions, 8 dies en els quals els docents vam patir molt de desgast i els pares van començar a cansar-se. El temps, jugava al seu favor. També els mitjans, el seguiment que ha fet Ib3 ha estat tendenciós, donant moltes vegades només la visió del govern, dels pares que estaven fatigats de la situació o dels docents de privades explicant les bonances de l’ensenyament en anglès a les seves escoles. Mentrestant, el Govern ha iniciat campanyes publicitàries sobre aquest TIL per tal de convèncer els pares mentre que el seu calendari d’aplicació no té el suport manifest de cap docent, ni dels tribunals.

Continuo parlant com a mare, vull dur els fillets a l’escola, però no a qualsevol escola. Vull una escola que respecti les decisions del Consell Escolar, una escola que respecti els ritmes d’aprenentatge, que estimi la seva llengua, que permeti que els alumnes aprenguin tres llengües, que tengui bones metodologies i que posi en marxa projectes educatius consensuats i que els docents vegin factibles. A mi, no em val qualsevol escola, i a vosaltres, pares? Suposo que tampoc. Sempre voldrem el millor per als nostres fills.

Tots volem que la situació es normalitzi, que els que hi perden són els fillets. Molta gent diu que les vagues no serveixen. Però a hores d’ara, la vaga ha estat l’única manera d’aconseguir que la Sra. Camps s’assegui a una taula amb els representants dels docents. A veure quan temps tarda a facilitar les negociacions i demostrar de veritat que vol acabar amb el  conflicte; perquè fins ara, no ho ha demostrat. A partir d’aquest dilluns, l’assemblea de docents ha acordat la suspensió temporal de la vaga, no perquè li “convingui a la Conselleria”, com ha demanat el Sr. Estarelles, sinó per responsabilitat dels docents amb els alumnes i les famílies.

Vull aprofitar aquesta carta per donar les gràcies a tots els pares i mares que durant aquests dies de conflicte us he tingut al meu costat, demanant-me com anava la cosa, si hi havia novetats i animant-me a seguir pel bé de l’educació dels nostres fills. També vull aprofitar per agrair i felicitar a la Fapma per la feinada que ha fet informant del què estava passant. De veritat, sense el vostre suport, aquesta lluita hauria estat molt més dura. A tots voltros,  moltes moltes gràcies.

A partir d’ara, no sé quin serà el camí, però necessitem  que l’esforç que s’ha fet fins ara tengui continuïtat amb l’ajuda dels pares que creuen que la imposició de decrets no és el camí per a una educació de qualitat i democràtica.

Veure font

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: