Vés al contingut

La negociació pel conflicte educatiu, en punt mort

3 Octubre 2013

ARABALEARS

El comitè de vaga reclama al Govern que li doni, per escrit, la negativa a la proposta d’aplicar el TIL voluntàriament

M. PINYA/E. BORRÀS 
3-10-2013

La negociació per trobar una solució a la vaga indefinida de docents és en un punt mort d’on serà difícil sortir-ne S’ha reprès a les 11.15 i abans del migdia el comitè de vaga ha reclamat que el Govern li faci arribar, per escrit, la negativa a la seva proposta. Els sindicats i l’Assemblea de Docents manté la proposta que varen dur ahir a la reunió -que el Tractament Integrat de Llengües (TIL) l’apliquin només els centres que ho vulguin- i la Conselleria d’Educació, per la seva banda, s’hi ha negat en rodó. Segons fonts amb accés a les converses, els representants de l’Executiu, d’entrada només volien parlar de qüestions laborals, que no són el nucli del conflicte, precisament.

D’una altra banda, l’Assemblea de Docents recorda que no s’ha convocat cap concentració a les portes de la Conselleria d’Educació -on han arribat una vintena d’activistes i que està blindada per la policia- i avisen que des de l’Executiu els han amenaçat d’impugnar les converses si se’n fa cap. Anit prop d’un miler de camisetes verdes s’hi reuniren, en silenci absolut i amb espelmes, reclamant consens, però des de la Conselleria això ho consideren una intimidació.

Un dia llarg

Govern, sindicats i Assemblea de Docents tornen a seure avui per discutir la darrera contraproposta que presentaren els agents socials: la implantació voluntària del TIL a totes les etapes educatives dins el marc del Decret de Mínims, una proposta que “traspassa les línies vermelles” dels docents. Aquesta fou, de fet, la tercera contraproposta que es posà damunt la taula ahir, cinquena sessió de negociació, per part del comitè de vaga. La Conselleria d’Educació, però, continua escudant-se en “les passes de gegant” de proposar que el trilingüisme sigui voluntari a primer d’ESO, la mateixa oferta que va fer el 25 de setembre, en la primera reunió amb els sindicats.

La voluntarietat no és, però, un escenari “acceptable” pel Govern. De fet, el seu secretari autonòmic, Guillem Estarellas, així ho declarà als mitjans de comunicació devers les 23h, després del tercer recés d’una reunió tensa en què el Govern donava per acabades les converses i citava el comitè de vaga a una reunió avui al matí per debatre la proposta per escrit que els havia demanat. De fet, en aquest moment de la nit, l’escenari que es plantejava era que el Govern s’havia aixecat de la mesa de negociació, tot i que a mitjan roda de premsa del comitè de vaga, els representants de la Conselleria tornaren a irrompre a la sala de reunions per “continuar la sessió”. Així i tot, la trobada acabà 15 minuts després amb les mateixes posicions i evitant així la sensació que l’Executiu no volia continuar negociant.

El portaveu del comitè de vaga, Guillem Barceló, assegurava anit que “hem entrat avui amb una clara voluntat negociadora”, després d’explicar que l’oferta presentada renuncia a la derogació del TIL, “una passa molt important” feta per “responsabilitat amb els mestres en vaga”, assegurà.

Pel que fa a la llei de símbols, un altre escull important, el comitè de vaga plantejà al Govern la possibilitat de redactar una disposició que elabori una reglamentació específica per als centres educatius. Amb tot, el director autonòmic, Guillem Estarellas, assegurà que “fa molt mal negociar amb una gent que barreja qüestions com la llei de símbols” en les converses per sortir de la vaga indefinida de docents, negant-se així a la iniciativa. El mateix argument fou utilitzat quant a la retirada dels expedients dels directors de Maó, punt en què les posicions també continuen irreconciliables.

L’únic avanç que es va produir ahir, de fet, fou el compromís pressupostari de la Conselleria d’Hisenda per aplicar les mesures laborals i d’ajuts que s’acordaren la setmana passada.

Estarellas declarava anit que “ha estat un altre dia perdut”, el tretzè d’una vaga indefinida que cada dia que passa fa més urgent la solució negociada. “El Govern juga a la dilació de les converses”, asseguraven els docents. Avui al matí es durà a terme la sisena reunió, després de prop de 30 hores de converses infructuoses.

Veure font

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: