Vés al contingut

Govern aprova un decret llei q garanteix aplicació del TIL per al curs vinent 13-14 (6-9-2013 17.10)

6 Setembre 2013

COMUNICAT GOVERN BALEAR

La resolució del TSJIB suspèn l’annex i les Instruccions per un error procedimental, però respecta el fons del nou projecte educatiu

El Consell de Govern, amb caràcter extraordinari, ha aprovat avui un nou decret llei per garantir l’aplicació del Tractament Integrat de Llengües, com estava previst abans de la suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) de l’annex del Decret de tractament integrat de llengües (TIL), de 19 d’abril, i de les Instruccions d’aplicació del TIL, de 9 de maig.

La resolució del TSJIB de suspendre l’annex i les Instruccions es basa només en un error procedimental. De fet, quant al fons del Decret TIL, l’auto el comparteix i, a més, no detecta que alteri cap normativa, ni el procés de normalització lingüística.

Així ho corrobora el propi text de la resolució judicial:“Por ello no obsta a que podamos afirmar que, en el entorno jurídico, social, económico, cultural y político en el que nos encontramos, resulta notorio que conseguir un sistema educativo donde se permita que los alumnos o educandos obtengan más amplios, más diversos y más profundos  conocimientos lingüísticos constituye un objetivo que beneficia no solo a la sociedad en general, sino en mayor medida al futuro de nuestros niños y jóvenes, en particular, y de hecho esta finalidad subyace en las propias políticas de la Unión Europea, como se destaca por la Administración Balear, como también por todas las instituciones que han participado mediante sus informes y dictámenes, en el procedimiento de génesis del reglamento impugnado. (…)
 
En el asunto que nos ocupa, esta Sala no aprecia, prime facie, que la regulación contenida en el Decreto recurrido infrinja de forma notoria los preceptos estatutarios y legales referentes al proceso de normalización lingüística.

La introducción en el sistema educativo de una tercera lengua vehicular implica, lógicamente, un detrimento del número de horas y asignaturas impartidas en catalán, pero también en castellano, sin que se colija que la ordenación prevista en el reglamento impugnado atente a este objetivo de conseguir un uso normal y equiparado entre la lengua catalana y la castellana en el ámbito educativo.
Tampoco aparece como evidente que el Decreto impugnado infrinja de forma manifiesta ni los derechos de los alumnos, ni los derechos laborales de los funcionarios de carrera ni de los interinos, sin que se hayan citado preceptos legales en los que se recojan estos postulados presuntamente conculcados”.

En aquesta línia i amb la intenció que tot estigui a punt en els següents cursos, el Govern anul·larà l’annex i les Instruccions suspeses pel TSJIB i  tornarà a redactar un nou article 20 perquè quedi clar l’equilibri de les tres llengües (les dues oficials de la Comunitat Autònoma i una estrangera).

L’aprovació del nou decret llei s’ha fet necessària, ja que el procés d’adjudicació de destinacions provisionals ja s’ha dut a terme i ha afectat a quasi 7.800 aspirants a funcionaris interins i 1.135 funcionaris de carrera, suposant l’adjudicació de places a 2.036 aspirants a funcionaris interins docents, així com a 960 funcionaris de carrera incloses les places amb el perfil esmentat. Resultaria materialment impossible reconduir, i molt menys repetir aquest procés per adequar-lo a una nova realitat marcada per la suspensió del calendari d’aplicació del Decret 15/2013, tot tenint en compte que la seva finalitat és que bona part de la plantilla docent tingui una destinació i s’incorpori a aquest el primer dia de curs escolar.

Font

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: