Vés al contingut

Senyora consellera d’Educació: ha fet vessar el got

3 Agost 2013

menorcaConDiario (1)

 

OPINIÓ

Quan a vostè, advocada i agent de la propietat immobiliària, la van nomenar consellera d’Educació del Govern Balear, la majoria de professors i mestres vam suposar que una consellera d’Educació que no coneix el món educatiu només podia complir ordres pel que fa a temes educatius i, en tot cas, intentar gestionar de la millor manera una conselleria amb un pressupost tan alt i amb tants de professionals – titulats superiors, formats per ensenyar i moltes vegades crítics –  com és la d’educació.

Però va començar dient que no hi havia estudis que diguessin que les ràtios d’alumnes per aula condicionessin l’aprenentatge (altres ja li han fet veure que anava equivocada), i que la immersió lingüística era la causa del fracàs escolar (sense xerrar de la importància quantitativa i qualitativa de la immigració els darrers anys, de condicions socioculturals de les famílies, de la poca importància que es donava en el mercat laboral a la formació acadèmica, etc)… 

No podem demanar-li que hagi estudiat sobre aquests temes, però sí que com a màxima responsable política de l’educació a les Illes Balears xerri amb rigor i amb coneixement de causa.

La seva insistència, i la del seu equip, a l’hora de fer entrar amb calçador el decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) ha generat un fort rebuig dins de la comunitat educativa de les Illes. La immensa majoria veim bé que es millori l’aprenentatge de l’anglès però hauríem de veure quina és la millor manera de fer-ho. Com és lògic, la implantació del nou projecte necessitaria d’estudis, de recursos econòmics, de mitjans didàctics adequats, de planificació, de formació del professorat i de temps. Vostès no ens ofereixen cap d’aquestes coses. Només que era un compromís electoral. També ho era sortir de la crisi, no fer retallades, no pujar impostos, reduir les llistes d’espera als nostres hospitals, etc.  

Pensam que, amb l’excusa de l’anglès, el que estan fent és atacar l’ensenyament en la llengua pròpia de les Illes Balears: l’estatut d’autonomia diu que és la catalana. Vostès li diguin com vulguin, però no l’ataquin i no en retallin el seu aprenentatge.

La destitució dels directors dels IES Cap de Llevant, Pasqual Calbó i Joan Ramis i Ramis ha fet vessar el got. Els heu castigat per complir amb el que els diu la comunitat educativa de cada centre. Qui ha votat el rebuig a les esmenes que els envia el departament d’inspecció han estat les comissions de coordinació pedagògica i, per damunt de tot, els consells escolars dels centres, màxim exponent de la representació de la comunitat educativa dins dels centres educatius. Els directors han  fet el que vostès els han manat, però no poden obligar-los a que votin el que vostès vulguin. Ells saben molt millor que vostè i que l’equip d’assessors de qui s’ha rodejat, que aquest decret, empitjorat per les instruccions del Sr. Estarellas, no és aplicable i que perjudicaria greument l’aprenentatge dels nostres alumnes. 

Per acabar, senyora, li vull fer un parell de suggeriments: restitueixi els directors expedientats, que compten amb el suport dels seus centres, destitueixi qui li fa prendre aquestes decisions equivocades i enceti un veritable debat per cercar el consens amb la comunitat educativa.  Si no li deixen fer, sigui coherent i dimiteixi. 

Atentament.

Joan Coll Pons
Mestre i orientador escolar.
Ferreries

 

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: