Skip to content

Per què una vaga al sector de l’ensenyament?

6 Mai 2013

menorcaConDiario (1)

 

 

Menorca.info  > Opinión

Maria Camps

El proper dijous, 9 de maig, els sindicats STEI, UGT i CCOO, junt amb la COAPA i la Federació d’alumnes, hem ratificat a la nostra comunitat autònoma la vaga convocada a nivell estatal. Així, tota la comunitat educativa, és a dir, professorat de pública, de privada-concertada, d’escoletes de titularitat pública de 0-3 anys (tant si són gestionades directament o indirectament pels municipis), alumnes i APIMAS que instin a no portar els infants a escola, queda convocada a l’aturada del 9 de maig.

Algú reprendrà aquells arguments tan gastats de “els professors sempre es queixen – amb les vacances que tenen! – encara que tenen feina – amb la gent aturada que hi ha…” Uns arguments que han sigut alimentats per la veu popular i pel desprestigi mediàtic i de certs polítics que, en tost de recolzar els professionals que tenen sota la seva responsabilitat l’educació dels nostres infants i joves, s’han dedicat a criminalitzar-los amb lleis que limiten la seva tasca docent i posen en entredit la seva honestedat i ètica professionals (LOMCE, Llei de convivència, Llei de símbols, …). A això hi hem d’afegir l’atac frontal a la llengua pròpia (TIL), que, sota la pretesa voluntat d’introduir l’anglès com a llengua d’ensenyament (una fita molt lloable però que necessita d’un estratègia ben ordida i a llarg termini), el que amaga és el decantament del català com a llengua vehicular, comuna i integradora a l’ensenyament de les Illes. No podem oblidar les retallades econòmiques a l’educació, que a part de deixar sense feina moltes persones, estan augmentant el nombre d’alumnes per aula, estan minvant l’atenció personalitzada als que més ho necessiten, estan impedint que el fracàs escolar a la nostra comunitat deixi de ser escandalós… En definitiva, estan convertint les promeses “autopistes de l’educació” d’en Bauzà en camins de terra plens de clots i bonys.

La vaga no és mai una mesura desitjable “per se”. És el recurs darrer que culmina un procés de reivindicació infructuós i que, en aquest cas, ve precedit per una falta sistemàtica de diàleg de l’administració amb els professionals de l’educació, pitades setmanals als centres educatius, tancades de protesta a les escoles, creació de plataformes en defensa de l’escola pública, actes al carrer per a conscienciar la gent de tot el que està succeint… El treballador, des que té consciència dels seus drets, no té un altre mitjà més contundent que la vaga, l’aturada massiva i significativa de l’activitat per fer visible el seu descontent i forçar l’administració a escoltar, a dialogar, a no fer de les lleis educatives (que es van succeint com un rosari de sigles al nostre estat!) armes electoralistes i ideològiques. Simplement, perquè amb l’educació no s’hi juga i ha de ser possible -d’una vegada per totes!- un pacte d’estabilitat que doni continuïtat als nostres projectes educatius més enllà dels canvis de color polític. Només així aconseguirem posar-nos (algun dia) a nivell europeu.

Per tot això, ciutadans i ciutadanes de Menorca, perquè educació som tots i totes, el proper 9 de maig ens hem de fer visibles, hem d’exercir el dret democràtic de la vaga, perquè tot allò que callem avui ho pagarem en el futur, perquè no podem deixar-nos segrestar l’opinió, perquè la nostra veu s’ha de sentir, ben alta i clara. Si la nostra veu és un clam, podrem incidir en un projecte de futur.

Veure font

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: