Vés al contingut

L’educació s’enllaça en defensa de la llengua pròpia

20 Desembre 2012

menorcaConDiario (1)

L’educació s’enllaça en defensa de la llengua pròpia

Unes 130 persones protesten contra l’atac al català de la reforma educativa
Mercè Pons,  MAÓ  20/12/2012
Protesta. Rebutgen frontalment l’agressió a la llengua pròpia - Gemma Andreu

La societat es va enllaçar ahir més que mai per la llengua per lluitar en contra de “l’atac frontal” que està rebent una de les empremtes claus de la cultura. Ho va fer davant la delegació territorial d’Educació en un acte que es va celebrar de forma unitària i simultàniament  en les comunitats autònomes amb llengua pròpia.

La concentració “Enllaçats per la llengua, ara més que mai”, convocada pels sindicats STEI-i, FETE-UGT, la Federació d’Ensenyaments de CCOO, la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Menorca i Acció Cultural, amb el recolzament de moltes altres entitats i associacions, pretenia denunciar l’agressió que suposa el projecte de la Ley de Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE) del ministre Wert al model educatiu vigent a les Balears i a la resta de comunitats autònomes amb llengua pròpia.

Els manifestos que es llegiren ahir davant unes 130 persones coincideixen en alertar que la reforma “és recentralitzadora i suposa un atac fort a un model propi”. A més, reivindiquen que el sistema vigent de fer aprenentatge en la llengua pròpia possibilita una bona adquisició de les competències en llengua castellana. I denuncien que l’embranzida estatal contra la presència del català suposarà una segregació dels alumnes que seran separats en funció de la llengua elegida. La secretària de FETE-UGT, Jacqueline Moreno, apunta que el ministre Wert “s’esforça en recollir els postulats més reaccionaris del Partit Popular així com de la jerarquia de l’església catòlica”. És, per a Moreno, una norma “inoportuna” i un retrocés de tot quant s’ha aconseguit en matèria educativa. Titlla el projecte de retrògrad i centralista i amb el què el ministre del ram demostra que “pel PP l’educació ha deixat de ser important”. Per la seva banda, Joan Pere Amengual, representant de la Federació d’Ensenyaments de CCOO, rebutja que la llei s’hagi fet sense l’opinió de la comunitat educativa i els agents socials, menysprea el foment de la segregació dels alumnes i considera que aquest “embolic” es crea per aconseguir una confrontació social entorn a la llengua per tal de llençar una “cortina de fum davant la vertadera realitat que suposarà la LOMCE”. I és que, segons desvetlla Amengual, tracta els alumnes com a un “producte per a un mercat competitiu”. Finalment, la representant de l’STEI-i, Maria Camps, lamenta que fa uns anys la llengua fos  perseguida per mor a una dictadura instaurada a esquenes del poble i que “ara, tot i ser elegits democràticament, els dirigents actuen també d’esquenes al poble”. L’acte va acabar amb la lectura del poema “Inici de càntic en el temple” de Salvador Espriu.

Per altra banda, cal assenyalar que la Fundación Círculo Balear denuncia les declaracions del delegat d’Educació Julián Hernández qui afirmà que la política lingüística desenvolupada no era necessària a Menorca perquè el tema lingüístic estava ja superat. La Fundación assegura que Hernández menteix.

 

Veure noticia

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: