Vés al contingut

La continuació dels programes CAPI i PISE a Menorca

21 Juny 2012

Carta al director al diari Menorca dia 21-6-2012

Els programes CAPI (Curs d’Aprenentatge Professional Inicial) són cursos adreçats a joves que no han obtingut el títol de graduat en ESO i pretenen desenvolupar unes competències bàsiques professionals i personals per afavorir la inserció laboral dels alumnes.A Menorca hi ha tres programes d’aquests tipus:CAPI d’Auxiliar de cuina el gestiona La Fundació de Persones amb Discapacitat de Menorca, gestiona des de 1997.
CAPI d’Auxiliar d’estètica gestionat per Caritas.

CAPI d’Auxiliar de jardineria el porta a terme l’Ajuntament de Ciutadella.

L’anunci de la supressió dels programes CAPI per part de la Conselleria d’Educació ens ha deixat especialment preocupats, degut a que es un ensenyament que ajuda a la maduresa personal, l’aprofundiment de les capacitats pròpies i facilita la incorporació al món laboral dels alumnes amb dificultats.

Per exemple, gràcies a aquest ensenyament específic, gestionat per la Fundació de Persones amb Discapacitat, s’ha anat consolidant durant aquests anys una alternativa educativa per a alumnes amb discapacitat moderada o greu.

La supressió d’aquest CAPI seria desfer el camí recorregut durant aquests gairebé 30 anys a Menorca, arran de la Llei d’Integració del Minusvàlid de 1982, i desfer d’arrel els itineraris d’inserció sociolaboral que s’han anat teixint de forma lenta, tenaç i gairebé silenciosa durant aquests anys, especialment , els que s’adrecen a joves amb discapacitats moderades o greus.

Consideram que la despesa econòmica no es tan gran perquè són uns programes que fins el 2013 estan cofinançats pel Fons Social Europeu a través del Programa Operatiu de les Illes Balears.

També es suprimeixen les ajudes econòmiques de la Conselleria d’Educació pels programes PISE. Es veuran afectats els PISE que desenvolupen els Ajuntaments de Ciutadella i Sant Lluís.

Les modalitats d’ensenyament PISE són mesures excepcionals que, des fa anys, han contribuït a integrar de forma més efectiva adolescents en risc d’exclusió escolar i/o social i amb un treball coordinat des dels Instituts i Serveis Socials s’aconsegueix fer una tasca preventiva molt important i molt ben valorada per els professionals implicats, les famílies i els propis alumnes. L’estructura d’Escolarització Compartida permet que una part de l’horari lectiu es faci en entorns laborals externs als centres educatius, on desenvolupen un programa socioformatiu. Aquests programes constitueixen una mesura integradora d’acord amb les necessitats, els interessos i les expectatives de l’alumnat amb risc d’abandonament escolar.

Aquestes modalitats educatives tenen com a fi revertir els índex d’abandonament escolar prematur, a Balears del 36,7% (segons l’enquesta de població activa de 2011) i facilitar una qualificació professional que permeti l’accés al mercat laboral.

Per tant, sol·licitam que es repensin aquestes mesures que afecten als més desvalguts i/o amb risc d’exclusió social.

Departaments d’Orientació dels:
IES Joan Ramis i Ramis
IES Pasqual Calbó i Caldés
IES Cap de Llevant
IES Josep Miquel Guàrdia
IES Biel Martí
IES Mª Àngels Cardona
IES Josep Mª Quadrado

Veure pàgina

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: